Säätiedotukset kuuluvat uutisten yhteyteen

weather-reportsMonella on tapana jossain vaiheessa päivää, yleensä aamulla ennen töihin lähtöä tai illemmalla ennen nukkumaanmenoa katsoa televisiosta päivän uutislähetys ja säätiedotus. Vaikka samat tiedot saisikin varsin helposti esimerkiksi netin uutissivustoilta, on televisiosta tulevissa uutislähetyksissä ja säätiedotuksissa jotain ainutlaatuista, jolle netin tarjonta ei vedä vertoja. Erityisesti säätiedotus tutun säämiehen tai -naisen selostamana on paljon henkilökohtaisemman tuntuista kuin kännykän ruudulla näkyvä aurinkoa tai sadepilveä kuvaava sääkuvake. Säätiedotuksessa käydään yleensä läpi kyseisen päivän sää, jonka jälkeen kerrotaan vielä seuraavan ja mahdollisesti sitä seuraavan päivän sää yksityiskohtaisesti aina aamusta iltaan saakka. Moni ilahtuu suuresti silloin, kun luvassa on lämpimiä päiviä, mutta ei sadepäivänkään pitäisi haitata, sillä silloin voi esimerkiksi viettää lokoisaa päivää sisätiloissa vaikkapa http://www.roulette4fun.com/fi -sivustolla pelaillen. Television säätiedottaja käy yleensä läpi koko Suomen pääalueet ja niille osuvat säät, minkä jälkeen siirrytään esimerkiksi koko Euroopan tai koko maailman säähän. Koko maailman säätä harvemmin käydään läpi yksityiskohtaisesti, mutta kartalla näkyvät usein maailman merkittävimpiin kuuluvat kaupungit kuten New York, Moskova ja Sydney, sekä lisäksi myös suomalaisten suosikkilomakohteita kuten Las Palmas.

Säätiedotuksen perusrakenne ja -ajatus on säilynyt samana halki vuosikymmenten, vaikka teknologia onkin tuonut mukanaan suuria muutoksia siihen, kuinka sääkartat esitetään TV-katsojille. Vielä muutama vuosikymmen takaperin säätiedotuksissa käytettiin suuria sääjulisteita kuten Suomen karttaa kuvaavaa julistetta, johon oli aseteltu säätä kuvaavia pahvikuvioita sopiviin kohtiin sen mukaan, millaista säätä kullekin alueelle oli lähipäivinä luvassa. Seuraavaksi alettiin käyttää näyttöruudulta näytettäviä sääkarttoja, jotka vaihtuivat säätiedottajan takana sopivilla hetkillä. Viimeisen muutaman vuoden aikana nämä ruudut ovat muuttuneet kosketusnäytöllisiksi ruuduiksi, jolloin säätiedottaja pystyy itse ruutua sormella hipaisemalla siirtymään kuvasta toiseen tai suurentamaan ja pienentämään kuvaa tarpeen mukaan säätiedotusta kertoessaan.

Monelle suomalaiselle säätiedotuksia seurataan säännöllisesti siinä määrin että tietyn kanavan säätiedottajat tulevat varsin tutuiksi. Koko Suomi taatusti tuntee Pekka Poudan kaltaisen legendaarisen säätiedottajan, joka on kertonut suomalaisille tulevista säistä jo parinkymmenen vuoden ajan. Toinen monen suomalaisen suosioon päässyt säätiedottaja on meteorologi Mette Mannonen, joka hänkin on jo kertonut säästä noin kymmenen vuoden ajan.