Televisioalan ammattilaiseksi

television-industry-professionalTelevisio työllistää tuhansia suomalaisia ammattilaisia ja antaa mahdollisuuden luoda moninaisen ja mielenkiintoisen uran. Vaihtoehtoja on monia ja luomme lyhyesti katsauksen yleisimpiin ammatteihin, johon televisioalasta kiinnostunut voi hakeutua.

Toimittaja tai uutistenlukija

Uutisten tiedonhaku ja tuottaminen sekä mahdollisesti kääntäminen on monipuolinen ja mielenkiintoinen ammatti, jossa jokainen päivä on erilainen. Toimittajan on oltava kiinnostunut maailman tapahtumista ympärillään voidakseen saada aikaan mielenkiintoista ja asianmukaista sekä totuudellista kerrottavaa. Uutistenlukijalla on oltava selvä artikulointikyky ja terve ulkonäkö, jossa ei ole poikkeavia tai katsojaa häiritseviä tekijöitä, jotta hän voi menestyä alalla.

Ohjelmien käsikirjoittaja tai tuottaja

Mielenkiintoinen ja monipuolinen ammatti antaa mahdollisuuden luovuudelle, sillä ohjelmaa suunnitteleva ja käsikirjoittava henkilö ideoi tulevan ohjelman ja esittää sen eteenpäin tuottajalle. Mikäli se on riittävän kiinnostava ja päätetään toteuttaa, tuottaja ja ohjaaja aloittavat yhteistyön käsikirjoittajan kanssa, jotta saadaan katsojia miellyttävä ohjelmakokonaisuus. Käsikirjoittaja vastaa juonikäänteistä, jos ohjelma on fiktiivinen sarja, jossa katsojat tarkkailevat luotujen hahmojen elämää ja ihmissuhteita. Ohjaaja ja käsikirjoittaja voivat myös yhteistyössä luoda ohjelman, jossa haetaan tietyn alan osaajia kisaamaan taidoistaan, kuten tanssimisesta, laulamisesta, erilaisista eritystaidoista tai vaikkapa taiteen tuottamisesta. Käsikirjoittaja luo yhdessä toimittajan ja tuottajan kanssa säännöt kilpailulle, jota myöhemmin seuraa tuhannet ihmiset.

Näyttelijä

Yleisin, tavoitelluin ja erittäin julkinen ammatti antaa henkilölle sekä elannon, että usein myös julkisuutta, joka ulottuu työn ulkopuolelle. Näyttelijän työ on todellisuudessa vaativa, mutta antoisa ammatti, jossa usein menestyvät ovat läpikäyneet pitkän koulutuksen ennen varsinaista menestystään. Kaikki näyttelijät eivät koskaan menesty niin, että heistä tulee koko kansan tuntemia julkisuuden henkilöitä, vaan koulutetut voivat työskennellä erilaisissa tehtävissä esimerkiksi teatterin parissa

Videokuvaaja

Usein tuntemattomiksi jäävät ammattilaiset vastaavat yhdestä tärkeämmistä televisioalan osasta, joissa tiedonanto tallennetaan videolle näytettäväksi myöhemmin julkisesti televisiossa. Kuvaajan tehtäviin ei kuulu pelkästään kameran takana seisominen, vaan varsinaisen materiaalin kuvaamisen jälkeen materiaali editoidaan ja siitä poistetaan tarpeettomat kohdat tai muutetaan erikoistehosteilla lähes kokonaan erilaiseksi. Ammattilaisen on kuvatessaan osattava käyttää laitteita mutkattomasti ja oikeita kuvakulmia sekä valaistusta käyttäen.

Puvustaja, meikkaaja, maskeeraaja

Kameran takana tapahtuu monenlaista ja jotta ohjelmasta saadaan tasokas, on jokaisen panos tärkeä. Näyttelijöiden ja esiintyvien taiteilijoiden meikkaaminen ja maskeeraaminen sekä pukujen valmistus on osa menestyvää televisio-ohjelman tuottamista, jossa vaaditaan luovuutta ja ammattitaitoa.