Television historia

television-historyKun ihmisiltä kysyy, mikä heidän mielestään on ollut maailman mullistavin keksintö, vastaa moni empimättä sen olevan televisio. Eikä se varmasti kovinkaan kaukana totuudesta ole, sillä televisio on ollut todella tärkeä osa ihmiskunnan historiaa viimeisen vuosisadan ajan ja lisäksi televisio on monelle todella tärkeä osa elämää. Vaikka lentokone, puhelin ja tietokone ovat kaikki muuttaneet maailmaa valtavasti, on ennen kaikkea juuri televisio määritellyt tietämystämme, tapaamme ajatella, tapaamme uskoa ja myös sitä, kuinka näemme itsemme ja maailman, joka meitä ympäröi. Myös kulttuuri saa valtavasti vaikutteita televisiosta vielä tänäkin päivänä, vaikka Internet onkin syönyt television vankkumatonta asemaa jossain määrin. Jokainen merkittävä tapahtuma näytetään televisiossa. Politiikkaa pelataan ja poliitikoista muodostetaan mielipiteitä televisiosta nähdyn perusteella. Yleinen tietous, huumori, muodin kuumimmat ilmiöt, julkkisten edesottamukset ja kuluttajamainonta välittyvät kaikki television kautta lähes jokaisen kodin olohuoneeseen.

Television ensimmäistä, 1920-luvun jälkipuoliskolla kehiteltyä versiota kutsuttiin televiisoriksi, joka välitti radioaaltojen välityksellä kuvaa. Laitteet olivat todella kalliita ja kuvanlaatu vähän mitä sattui, mutta kyseessä oli kaikesta huolimatta aivan uudenlainen keksintö. Vuonna 1934 Yhdysvalloissa kehiteltiin elektronisten signaaleiden välityksellä kuvaa välittävä laite, josta seuraava, 1940-luvulla kehitetty versio olikin jo lähempänä varsinaista televisiolaitetta. Siinä missä Yhdysvalloissa ja monessa muussa Euroopan maassa alettiin näyttää televisio-ohjelmia jo 30-luvulla, Suomen ensimmäistä televisiolähetystä ei nähty ennen kuin vuonna 1955, jolloin viiteentoista vastaanottimeen eri puolilla pääkaupunkia välitettiin noin tunnin mittainen televisiolähetys, joka sai katsojat täysin haltioituneiksi. Aivan aluksi Suomessa oli tapana kutsua televisiota myös nimellä näköradio, joka herättää hilpeyttä nykyään monessa.

Etenkin viimeisten vuosien aikana televisionkatselussa on tapahtunut huikeita muutoksia. Enää tuskin koskaan tullaan näkemään valtaisan suosittuja viihdeohjelmia, jotka vetävät televisioiden ääreen tiettynä kellonaikana miljoonia katsojia. Tämä johtuu siitä, että tarjonta on huikean paljon monipuolisempi ja pirstaleisempi kuin koskaan aiemmin. Enää meidän ei tarvitse sitoutua johonkin tiettyyn kellonaikaan voidaksemme nähdä haluamamme televisio-ohjelman, sillä tarjolla on Netflixin ja iPlayerin kaltaisia ohjelmia, jotka mahdollistavat ohjelmien katselemisen televisiosta juuri silloin kun se itselle parhaiten sopii.