Television uutislähetykset

television-news-broadcastsLähes jokaisen suomalaisen arkeen ovat ainakin jossain vaiheessa elämää kuuluneet TV-uutiset, joiden seuraaminen on monessa kotitaloudessa tärkeä osa päivää. Joissain tapauksissa päivän ohjelma rakentuu tavallaan jopa uutislähetysten kellonaikoihin: voi esimerkiksi olla, että aamukahvi nautitaan olohuoneessa aamu-uutisia katsellen ja lisäksi iltapäiväuutiset saatetaan katsoa viiden aikoihin ja lopulta vielä kymmeneltä tuleva uutislähetys katsotaan läpi ennen nukkumaanmenoa. Vaikka TV-uutisten merkitys on kenties hiukan laskenut Internetin tulemisen myötä, kun uutisia voi lukea missä ja milloin tahansa, on uutislähetyksissä kuitenkin jotain hurmaavaa ja henkilökohtaisempaa, jonka vuoksi niin moni niitä rakastaa.

Lähes kaikissa maissa tunnetaan maan merkittävimmät uutistenlukijat ja miksipä ei; kun sama lukija lukee uutisia vuodesta toiseen, tulevat hänen kasvonsa ja äänensä niin tutuiksi, että tuntuu jopa siltä, että kyseisen henkilön tuntisi oikeastikin. Meille suomalaisille tutuimpia ja rakastetuimpia uutistenlukijoita eli uutisankkureita ovat muun muassa Arvi Lindin, Urpo Martikaisen, Eva Polttilan ja vastaavien suuruuksien kaltaiset henkilöt, joita kaivataan vielä vuosikausia sen jälkeen kun he jäävät eläkkeelle. Monelle nuorelle uutisankkurille saattaa tuntua hankalalta täyttää Arvi Lindin kaltaisen legendan saappaita, mutta toki suomalaiset ovat ottaneet omakseen nuoremmatkin uutisankkurit. Myös uutisia seuraavat säätiedotukset ovat yhä erittäin suosittuja ja kukapa ei tuntisi maamme tunnetuinta säätiedottajaa eli Pekka Poutaa, jonka rinnalle on noussut varsin pidetty Mette Mannonen.

Uutislähetyksiä on maailmalla tehty jo monien vuosikymmenten ajan. Aivan aluksi uutislähetysten sijasta näytettiin elokuvateattereissa niin kutsuttuja uutisnäytöksiä oikeastaan heti siitä lähtien kun elokuva keksittiin 1900-luvun vaihteen tienoilla. Varsin nopeasti uutislähetyksiä alettiin kuitenkin tehtailla radiokanavilla ja television yleistyessä uutislähetykset siirtyivät luonnollisesti myös TV:n välityksellä suomalaiskotien olohuoneisiin livekuvan välityksellä. Moni saattaa hyvin muistaa, kuinka jokin suuri uutinen kerrottiin televisiossa uutisissa, kuten vaikkapa jonkin merkittävän henkilön kuolema tai suuronnettomuus. Toki muistiin jäävät myös silloin tällöin nauruakin herättävät kohtaukset uutislähetyksistä kuten jonkun uutisankkurin putoaminen tuolilta tai kenties vahingossa suusta päästetyt lipsautukset ja muut mokat. Nämä ovat kuitenkin luonnollisia – järjestetäänhän uutisia reaaliajassa ja uutisankkuritkin ovat vain ihmisiä loppujen lopuksi.